På oliveninnhøsting i Siruana, Catalonia

VIDEO (over): Innhøsting i Siruana 2019 – Se hvordan ferske oliven blir til utsøkt extra virgin olivenolje.
Se bildeserie fra Innhøstingen lengre ned på siden.

Det er 18. november, og i Catalonia er temperaturen behagelige 12°C. Vi har akkurat blitt plukket opp av bilen som skal ta oss på den 20 minutter lange turen til olivenlundene rundt Siruana. Vi skal få være med på den årlige innhøstingen og pressingen av Uniós anerkjente extra virgin olivenolje.

 


HVA ER EXTRA VIRGIN OLIVENOLJE?
For å kunne klassifiseres som extra virgin må en rekke kvalitetskrav være oppfylt. Oljene skal være fremstilt av ferske oliven av høyeste kvalitet og presset senest innen 24 timer fra plukking. En god extra virgin olivenolje er balansert, har klar grønn farge og en mild og fruktig aroma.



Siruana er en liten landsby som ligger i Terragonaprovinsen i Catalonia (ca. 30 min m. bil fra Barcelona)

HØYDEFORSKJELLER GIR OLJEN SIN KARAKTER
Store høydeforskjeller mellom olivenlundene rundt Siruana gir olivenoljen sitt særpreg. Mildere olivenfrukt fra lavlandet blandes med de mer intense fra høytliggende områder og sørger for at oljen får en behagelig og balansert smaksprofil hele sesongen.

Lokale arbeidere i full gang med innhøstingen på olivenlunden.

PÅ LAG MED LOKALMILJØET
Unió er et kooperativ laget for å ta vare på miljø og lokal arbeidskraft. De hjelper til med fordeling av landområder, utstyr og oppfølging av alle de små lokale olivenlundene og sørger for at arbeiderne har en rettferdig lønn. Unió sørger også for jevnlig kontroll av olivenlundene og kommer med råd og oppfølging slik at at veksten blir best mulig frem mot innhøstingen.

ÅRETS OLJE I «NY DRAKT»
Under besøket fikk vi prøvesmake årets nypressede olje. Den var frisk, velbalansert med et lite hint av «nyslått gress». Årets olje kommer også i helt nye flasker (slik som du ser over).
Unio´olivenolje finner du på vår webside gastronaut.no. 
Be om en prøvesmak på årets olje neste gang du besøker vårt showroom.

BILDESERIE – FRA OLIVEN TIL OLJE

I gang med innhøstingen – arbeidere på olivenlunden.


Elektriske plukkere gjør at jobben går raskt og effektivt, uten å skade trær og oliven.


Det legges ut store nett under oliventrærene for å samle opp alle olivnene som faller ned.

Olivnene samles i store kasser og fraktes rett til Unió for sortering og pressing.

Unió lages av 100% Arbequina oliven.

Olivenlundene drives av lokale bønder i samarbeid med Unió kooperativet, som sørger for at de har nødvendig utstyr, oppfølging, og får en rettferdig lønn for jobben de gjør.

Våre guider: Victor (eksportansvarlig Unió), Victor (olivenlund eier) og Pere Mateo (ceo i Unió).

Høstede Arbequina klare til å bli olje. Olivene må presses innen 24 timer fra de ble plukket.

Rett fra pressen: Prøvesmaking av årets olivenolje.

Den ferskpressede oljen lagres på store tanker av rustfritt stål. En tank rommer flere tonn med olje.


Viser stolt frem årets produksjon. Victor (eksportansvarlig) og Tony (olivenoljetekniker).

Kommer i «ny drakt». Flaskene med årets ferskpressede olivenolje.

 Unió sine lokaler i Catalonia. Her kvalitetstestes olivenoljen før den går ut på markedet.


UNIÓ OLIVENOLJE FÅR DU KJØPT HOS GASTRONAUT AS
Gastronaut AS er importør av Unió i Norge. Unió finner du på vår nettside
Ta gjerne turen innom vårt showroom på Hvalstad, for en prøvesmak av årets olje.

 


Hold deg oppdatert på nyheter fra Gastronaut og Horeca-bransjen.
-> MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV HER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.